CIASTO MARCHEWKOWE


Marcheweczka, marchewka, marchew. Szukamy wiosny, szukamy lata. A tu zima, mróz.
Marchewki uczestniczą w naszym życiu każdego dnia. Soki marchewkowe, kremy, pieczone frytki. Dziś stawiamy na ciasto marchewkowe. Do dzieła:

Składniki:
3,5 szklanki startej marchwi
1,5 szklanki mąki owsianej
4 jajka
3 łyżki prawdziwego miodu
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli


Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodajemy szczyptę soli. Mieszamy z żółtkami aż się połącza. Dodajemy startą marchew i resztę składników. Nastawiamy piec na 180 stopni, ciasto wykładamy na blachę i pieczemy około 30 minut. Na wierzch dodaliśmy homogenizowany i gotowe. Smacznego



Komentarze

  1. Jaką mąką można zastąpić mąkę owsianą? Mam problem z kupieniem jej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz