Witajcie w moim świecie! Ostatnimi czasy jest duży popyt na burgery. Każdy się nimi zajada. Jedni wolą z mięsem a inni w wersji bez mięsa.  Uważam, że burger warzywny może być równie dobry. Chciałem go zrobić w wersji vegańskiej, ale niestety jaja się dostały do masy.

Burgery marchewkowe 


Skladniki potrzebne do przygotowania:


4 duże marchewki 

1 pęczek pietruszki

2 jaja

30g mąki  (można dodać trochę więcej)

sól, pieprz i papryka słodka do smaku

olej kokosowy do smażenia 


1. Marchew scieramy przy pomocy tarki na dużych oczkach.


2. Dodajemy rozdrobnioną pietruszkę i resztę składników.


3. Mieszamy skladniki na jednolitą masę.


4. Czas zacząć formować!


Gdyby się za bardzo kleiły posypcie trochę mąki.



5. Smażymy z każdej strony aż się przyrumienią, ok. 3 minuty.


Użyłem do nich bułki korlen i fitness.
Do dekoracji dałem sałatę, czerwoną paprykę i dip musztardowo-miodowy.



Smacznego Pat 




Zdj. Małgorzata S.

Komentarze