Witajcie w moim świecie! Ostatnimi czasy jest duży popyt na burgery. Każdy się nimi zajada. Jedni wolą z mięsem a inni w wersji bez mięsa. Uważam, że burger warzywny może być równie dobry. Chciałem go zrobić w wersji vegańskiej, ale niestety jaja się dostały do masy.
Burgery marchewkowe
Skladniki potrzebne do przygotowania:
4 duże marchewki
1 pęczek pietruszki
2 jaja
30g mąki (można dodać trochę więcej)
sól, pieprz i papryka słodka do smaku
olej kokosowy do smażenia
1. Marchew scieramy przy pomocy tarki na dużych oczkach.
2. Dodajemy rozdrobnioną pietruszkę i resztę składników.
3. Mieszamy skladniki na jednolitą masę.
4. Czas zacząć formować!
Gdyby się za bardzo kleiły posypcie trochę mąki.
5. Smażymy z każdej strony aż się przyrumienią, ok. 3 minuty.
Użyłem do nich bułki korlen i fitness.
Do dekoracji dałem sałatę, czerwoną paprykę i dip musztardowo-miodowy.
Smacznego Pat
Zdj. Małgorzata S.
Komentarze
Prześlij komentarz